Напій імператорів: смак та особливості білого чаю

У Європі популярний зелений та чорний чай, а білі сорти залишаються екзотикою. Але саме вони вважаються справжньою чайною елітою у Піднебесній. Це ніжні, вишукані та дуже корисні сорти, які називають еліксиром молодості.

Колись купити білий чай могли лише заможні люди – імператор та її наближені. Сьогодні він доступний кожному, не лише на батьківщині, а й в Україні.

Що особливого у білому чаї

Творці білих сортів спочатку прагнули зберегти у чайному листі максимум природної користі. Особливість технології полягає в тому, що сировина не піддається прожаренню, її не мнуть і не скручують, а просто сушать під сонячним промінням.

Відрізняється і сировина. Для виготовлення білого чаю беруть лише опушені молоді типси. За рахунок мінімальної ферментації листя зберігає свіжість та максимальну концентрацію активних речовин. Добірна, якісна та дорога сировина збирають вручну і поводяться з нею вкрай делікатно.

Сировину для білого чаю традиційно вирощують на гірських плантаціях у провінції Фуцзянь, там її і обробляють. Технологія складна, тому майстри довго навчаються, перш ніж зможуть розпочати створення цього шедевра. Якщо припуститися найменшої помилки та порушити вимоги технології, можна зіпсувати всю партію дорогого чаю.

Білий чай має особливий смак. Настій світлий та прозорий, схожий на березовий сік із ложечкою меду. Білий чай випромінює аромат весняних трав, у ньому перегукуються нотки дині та стиглих ягід.

Чим корисний білий чай

Делікатна обробка чайних пагонів дозволяє зберегти у білому чаї максимальну концентрацію природних речовин. У ньому міститься комплекс мінералів, вітамінів та інших активних компонентів, яких потребує наш організм. У Піднебесній дуже цінуються елітні сорти цього чаю, вони заслужили славу еліксирів молодості.

Білий чай бадьорить не гірше за інші сорти, але він робить це м'яко, тому що містить теїн, а не звичайний кофеїн. Напій сприяє омолодженню, зміцнює судини. Білий чай стимулює мозок, за рахунок чого покращується пам'ять та підвищується концентрація. Він допоможе швидко схуднути без шкоди здоров'ю.

Правила заварювання білого чаю

Щоб гідно оцінити смак і неповторний аромат цього напою, не заливайте його окропом і заварюйте протоками.

Декілька підказок:

  • смак білого чаю буде чистішим, якщо використовувати для настою тільки м'яку, очищену воду, але не мінеральну;
  • не можна заливати білий чай тільки водою, що закипіла, дайте їй трохи охолонути, щоб не зіпсувати напій;
  • для заварювання білого чаю використовуйте метод коротких проток;
  • не варто перетримувати білий чай, кожну протоку потрібно витримувати не довше 15-20 секунд;
  • якщо ви вибрали якісний білий чай, можете заварювати одну порцію до 7 разів, кожна нова протока розкриє нові нотки смаку та аромату.

Найчастіше його продають молодим. Але зрідка пресують у коржики, як пуер, і залишають дозрівати. Смак витриманого білого чаю є більш насиченим та ціна вища.

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *