Як правильно вибрати телевізор у сучасному світі

Майже в кожному будинку є телевізор, а часом і не один. Для того щоб зробити правильний вибір під час його придбання і не переплатити, необхідно розібратися у всіх нових тенденціях цього ринку, а також знати які функції вам необхідні. Не варто сподіватися на продавців, які підкажуть вам найкраще для вас рішення, оскільки часто їхня мета продати те, що їм необхідно.

Отже, давайте розглянемо який телевізор найкраще вибрати? Якщо ви плануєте користуватися цією технікою не один рік, необхідно відповідально підійти до вибору параметрів. Подумайте, які функції вам необхідні, а якими ви не користуватиметеся.

Тип екрану

  • Рідкокристалічні (LCD). Такі телевізори відрізняються невисокою вартістю, а також непоганою якістю зображення. Основний недолік таких моделей – схильність до вигоряння. Наприклад, такі телевізори не варто розміщувати так, щоб на них потрапляли промені сонця, оскільки з часом це призведе до появи плям на екрані, або навіть поломки.
  • LED-екрани. На відміну від попереднього варіанта ці дисплеї є більш просунутими. Тут застосовується світлодіодне підсвічування, яке дозволяє цим моделям телевізорів бути тоншим. Крім того, перевага цього варіанта в тому, що він споживає менше енергії, а якість зображення є високою.
  • Плазмовий екран. Цей вид телевізорів має осередки, що заповнюються газом, а не кристалами з рідиною. Недолік цієї технології в тому, що вона споживає багато енергії, хоча якість зображення та довговічність у них висока. Також такі дисплеї не можуть мати невеликі розміри і найчастіше їх діапазон становить від 32 дюймів.
  • Лазерні екрани. Це одна з найновіших технологій, яка славиться своєю довговічністю. Головний недолік лазерних екранів – висока вартість. Щодо якості зображення, то воно на висоті.

Крім виду екрана, покупець може звернути увагу і його фізичні параметри. Вони бувають плоскими та увігнутими. Найпоширеніший і найдешевший – перший варіант. Однак якщо ви хочете зануритися в події, що розвиваються на телеекрані, краще вибрати увігнутий тип дисплея.

Важливу роль відіграє такий параметр, як підсвічування телевізора, т.к. він передбачає яким буде кут огляду, яскравість, якість зображення, а також чи впливатиме екран на ваш зір. З економних варіантів можна вибрати Edge LED та Direct LED. Найдорожчі сучасні розробки – QLED та OLED, які будуть не всім по кишені.

Діагональ

Тут вам необхідно враховувати габарити кімнати, де буде телевізор, а також на якій відстані ви знаходитиметеся від нього під час перегляду. Для спальні або кухні вам не потрібно придбати пристрій з великою діагоналлю. Якщо ви вибираєте телевізор для залу, то, звичайно, необхідно вибрати моделі побільше. При розрахунку оптимального варіанта необхідно, щоб розмір екрану складав від місця, де ви будете його дивитися.

Роздільна здатність екрану

Це ще один важливий показник під час вибору телевізора. На сьогоднішній день роздільна здатність екрану поділяється на 4 види:

  • HD – невеликі бюджетні моделі з роздільною здатністю екрану 1280х720 або 1366х768 пікселів.
  • Full HD - Це середні показники з 1920х1080 пікселів;
  • Ultra HD – це дорогі пристрої з якісною картинкою та великою роздільною здатністю екрану 4096х2160 та 3840х2160 пікселів. Така роздільна здатність використовується найчастіше в моделях не менше 32 дюймовими екранами.
  • Ultra HD 8k. Це рідкісні моделі високої вартості.

Від часу відгуку впливає наскільки швидко відбуватиметься зміна кадру. Якщо цей показник буде низьким, то ви зможете бачити, як на екрані спостерігатиметься шлейф, який робить перегляд некомфортним. Крім того, намагайтеся вибирати модель з високою частотою оновлення, оскільки це також впливає на якість зображення. Оптимальний діапазон щонайменше 400 Гц.

Яскравість контрастність

Часто в магазині контрастність та яскравість телевізорів виставляють на максимальні параметри, щоб привернути увагу покупців. Однак, щоб зробити правильний вибір, пристрій не повинен бути на максимальних налаштуваннях, тому попросіть продавця, щоб він показав ці параметри. Якщо телевізор на середніх показниках має гарну яскравість та контрастність, то це гарний варіант. Якщо його накрутили максимум, то краще не варто купувати цю модель.

Якість звуку

При виборі телевізора необхідно звернути увагу на якість звучання. Хорошим показником звуку є потужність динаміків 20 Вт. Також варто вибрати модель із Doldy Digital, який підтримує NICAM.

Інтерфейс

Важливу роль відіграє наявність необхідних гнізд для ігрової приставки, для супутникового телебачення, навушників, колонок, флешки, а також для з'єднання з комп'ютером. Переконайтеся, що дана модель має всі необхідні для вас роз'єми.

Інші функції

Швидше за все, не всі з перерахованих функцій вам можуть стати в нагоді, все ж вам буде корисно знати про можливості сучасних телевізорів.

  • 3D дозволяє дивитися фільми у цьому режимі. Все, що вам для цього необхідно – спеціальні окуляри.
  • Якщо ви плануєте користуватися інтернетом прямо через телевізор, то вам знадобиться функція вбудованого Wi-Fi.
  • Якщо ви хочете дивитися одночасно кілька каналів, виберіть модель з функцією картинка в картинці.
  • Функція підтримки картки пам'яті дозволяє безпосередньо підключати смартфони, фотоапарати та інші пристрої до телевізора.
  • Для перегляду онлайнових програм існує спеціальна функція Smart TV.
  • Завдяки можливості «Тайм Шифт» ви можете будь-якої миті поставити кадр на паузу, або прокрутити час тому, наприклад, щоб ще раз переглянути повтор забитого гола або іншого цікавого моменту у фільмі.
  • Існують специфічні технології, наприклад, керування не пультом, а звуками та жестами. Звичайно звикнути до них не просто.

Отже, ми розглянули далеко ще не всі функції сучасних телевізорів. Все ж таки це основні параметри, на які вам варто звернути увагу, перш ніж відправиться за покупкою в магазин. Бажано освоїти ці функції самостійно, не сподіваючись продавців-консультантів.

Джерело

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *