Ліжко з картону: варіанти конструкції

Меблі з картону в масовому виробництві зустрічаються досить рідко, а дарма! Хоча експлуатаційні характеристики картону разом поступаються деревині, металу або пластику, але картон може бути не менш міцним і надійним матеріалом для виробництва стандартних меблів, розрахованих на великі регулярні навантаження. Зараз нікого не здивуєш картонними полицями, але що скажете про повноцінне двоспальне ліжко з картону?

Переваги картону

Не варто недооцінювати картон. Основними характеристиками відомого всім гофрованого картону, що використовується для пакувальної тари, є невелика вага, порівняльна дешевизна, чудові фізичні параметри, але головне — можливість використовувати у виробництві картону папір із макулатури, що позитивно позначається на захисті навколишнього середовища та екології. Крім того, картон, що вийшов з ладу, можна нескінченну кількість разів відправляти на переробку, таким чином замкнувши цикл.

Гофрований картон, як правило, складається з трьох шарів - двох плоских верхнього та нижнього, а також одного хвилеподібного шару посередині. Така структура робить картон особливо міцним і жорстким, властивістю опору ударним навантаженням, площинному і торцевому стиску, проникненню вологи. Існують різні марки та види картону, залежно від кількості шарів, профілю хвилеподібного шару, що робить картон універсальним матеріалом як для упаковки, так і для виробництва меблів.

ліжко з картону австралійської студії Karton Group

Ліжко з картону

Не можна заперечувати важливість ліжка, адже цей предмет меблів пов'язаний зі здоровим сном, життєво необхідним для людини. Спробуйте виспатися на продавленому сітчастому каркасі або скрипучому при кожному русі ліжка. Поряд із стандартними моделями ліжок та розкладних диванів існує чимало альтернативних варіантів.

Ліжко з картону за експлуатаційними властивостями нічим не поступається своїм побратимам з дерева, але має відмінні переваги — мобільність, легкість, можливість розібрати її до розміру невеликої коробки, екологічну безпеку, можливість 100% повторної переробки, а також низьку вартість. Хоча останнє твердження не завжди вірне, тому що деякі дизайнерські варіанти картонних ліжок обійдуться дорожче, ніж звичайні фабричного виробництва.

Ще одним важливим достоїнством ліжка з картону є можливість зробити його своїми руками. На жаль, найцікавіші моделі продаються, а отже, немає загальнодоступних схем та моделей складання. Але деякі конструкції зрозумілі та доступні для відтворення самостійно. Як правило, ліжка з картону збираються без допомоги клею завдяки прорізам та виїмкам, як конструктор чи пазл.

Ліжко з картону "гармошкою".

Ліжко Itbed студії It Design виготовлене з гофрованого картону завтовшки 4 мм, складеного «гармошкою». Таке ліжко з картону можна легко скласти в пачку і укласти в коробку, що робить її ідеальним рішенням для людей, які часто переїжджають з місця на місце, студентів, які винаймають квартири, гостей, які іноді залишаються на ніч у вас у квартирі або на дачі.

Мобільність, легкість, можливість швидко складати до компактного стану – головні переваги ліжка з такою конструкцією. При цьому це лежаче місце цілком надійне. Не варто турбуватися про те, що під вагою складки основи роз'їдуться, і сплячий опиниться на підлозі - початок і кінець ліжка добре зафіксовані, а пластикові скоби тримають кожен вигин "гармошки", не даючи їм розкладатися. До речі, у «гармошці» можна зберігати книги та журнали для читання перед сном.

Таке ліжко з картону можна використовувати щодня для нічного сну. У цьому випадку здоровий та комфортний сон визначить гарний ортопедичний матрац та подушка. А для періодичного використання доладного картонного ліжка зручно стелити тонкий матрац-футон, який у згорнутому вигляді також не займе багато місця. Розміри стандартної моделі 90 см на 160 см. Але на відміну від складних схем складання картонних ліжок інших виробників, конструкція ліжка з картону Itbed проста та зрозуміла, можна сміливо робити своїми руками будь-якого розміру.

ліжко з картону Itbed з футоном ліжко з картону Itbed з ортопедичним матрацомліжко з картону Itbed для дітей картонне ліжко Itbed

Інший варіант конструкції "гармошкою" запропонувала німецька студія Room in a box. Дизайнери студії спеціалізуються на створенні складних картонних меблів, що і відображається в назві — Кімната в коробці. Ліжко є ускладненим варіантом «гармошки», де складаються згини розташовані не горизонтально, як у попереднього варіанту Itbed, а вертикально. У разі немає необхідності фіксувати згини.

Картонне ліжко Room in a box практично універсальне в плані розмірів. Висота стандартної моделі - 40 см, а максимальні розміри в розкладеному вигляді - 200 см завдовжки на 140 см завширшки. Але користувач може легко міняти ширину до 90, 100 або 120 см. Відповідно, можна міняти довжину ліжка. Для ліжка використовується гофрований картон високої густини, тому ліжко дуже міцне і може витримати вагу до 1000 кг. Щоправда, і вага самого виробу сягає 40 кг! Виробники декларують, що їхнє ліжко — не лише альтернатива стандартним дерев'яним моделям, а й може служити мобільною розкладачкою для поїздок на природу та вилазок до найближчого міського парку.

ліжко з картону Room in the Box картонне ліжко Room in the Box картонне ліжко, що складається Romm in the boxрозкладне ліжко з картону Room in the Box

Складне ліжко - конструктор

Австралійці з компанії з назвою Karton розробили картонне ліжко, яке може витримати вагу більше 2 тонн! Така міцність досягається за рахунок розумної конструкції та безлічі деталей. Незважаючи на десятки картонних частин, ліжко можна легко скласти, користуючись зрозумілою (за словами виробників) інструкцією або відео.

Таке ліжко з картону справді виглядає вражаючим і надійним, навіть не виникає думки про те, що воно розвалиться. Передбачені ящики для зберігання речей та білизни, але головне — можна самостійно змінювати розмір ліжка, від одиночного до king size лише за пару хвилин! Якщо точніше, виробники передбачили 5 варіантів ширини ліжка - від 120 до 180 см при довжині 203 см. Ця модель не позиціонується як мобільна, хоча, звичайно, наявність такого ліжка полегшує переїзди з квартири на квартиру.

ліжко з картону від Karton Group міцне картонне ліжко від Karton Group перевірка на міцність картонного ліжка Karton Group

Відмінне відео демонструє порівняння, як швидко звичайні користувачі можуть зібрати стандартне дерев'яне ліжко з ламелями та картонне, користуючись лише інструкцією.

Європейська дизайн-студія SlowSlow Design спеціалізується на створенні картонних меблів преміум класу. Завдяки сучасному інноваційному плоттеру Kongsberg XP Esko фахівці компанії можуть робити на замовлення будь-які індивідуальні проекти меблів із картону у стислий термін. На створення міцного, зручного та естетичного картонного ліжка пішло більше чотирьох місяців. Вже в процесі збирання та випробувань дизайнери переосмислювали та виправляли конструкцію, прибираючи зайві деталі.

У результаті вийшло класичне ліжко з узголів'ям, без додаткового місця для зберігання білизни. Стійкість каркасу надає тісно переплетена мережа зі смужок гофрованого картону завтовшки 7 мм. Сітчастий каркас можна зверху накрити листом картону чи фанери, але виробники стверджують, що можна укладати матрац без підкладки. У такий спосіб досягається ефект стандартних ламелей. За традицією, точних розмірів та схем немає, але за фотографією добре видно, як збирається та тримається каркас.

ліжко з картону slowslowdesignліжко з картону своїми руками ліжко з картону від SS Design ліжко з картону від SS Design

Картонне ліжко - трансформер

Ліжко з картону може служити не лише за прямим призначенням. Такий варіант трансформера передбачає використання двоспального ліжка у розкладеному вигляді. Але за бажання одну половинку можна підняти і перетворити двоспальне ліжко в односпальне, приховане стелажем. Ще одна особливість ліжка - трансформера є те, що вона не розбирається, всі деталі склеєні і проклеєні скотчем.

 ліжко з картону - стелаж ліжко з картону складається двоспальне ліжко з картону своїми руками

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *