Шпоновані двері: лікнеп для покупця

Якщо ви плануєте замінити міжкімнатні двері, обов'язково поцікавтеся моделями, обробленими шпоном. Вони естетичні та елегантні, незмінно привертають погляди клієнтів профільних магазинів та салонів. А відносно невисока ціна робить їх доступними та бажаними.

Про види шпону, будову та переваги шпонованих дверей, про те, що треба врахувати при покупці, ми поговоримо в цьому матеріалі, наданому інтернет-магазином klyamka.ua.

Шпон, його види та властивості

Шпон – це тонка стрічка з деревини. Для обробки дверей застосовують струганий, лущений та реконструйований шпон.

  • Струганий шпон. Сировиною є деревина твердих порід листяних дерев. З колоди знімають кору, нарізають на ванчі і поміщають у пропарювальні камери. Під впливом вологості та температури деревина стає еластичнішою та м'якшою. З ванчесів настругують тонкі стрічки. Їх сушать, торцюють, сортують та упаковують. На виробництві з листів за певними малюнками та орнаментами набирають дверні полотна.
  • Лущений шпон виготовляється з сосни, модрини, ялиці, берези, дуба, вільхи, клена. З колоди напилюють чураки, очищають від кори та поміщають на верстат. При обертанні верстата чурак обертається довкола своєї осі. Спеціальним лезом із нього спіраллю знімається тонкий поверхневий шар у вигляді стрічки. З одного колоди виходить великий обсяг матеріалу.
  • Реконструйований шпон (Fine-line) виготовляється із клеєного бруса. Його ріжуть на пласти, фарбують, склеюють та нарізають повторно. Матеріал має малюнок деревини, що складається зі смуг різної ширини, без розлучень, сучків та дефектів, властивих натуральному дереву. Реконструйований шпон успішно імітує деревину будь-якої породи. До його мінусів належить пористість та крихкість.
  • Різновидом реконструйованого є мультишпон. Замість деревного малюнку він імітує текстуру тканини чи має геометричні візерунки. Забарвлення може бути будь-яким, у тому числі мультиколор. Двері, оброблені цим матеріалом, виглядають незвичайно, використовуються для реалізації нестандартних дизайнерських ідей.

Будова шпонованих дверей

Пустотілі двері мають каркас із дерев'яного бруса, всередині якого міститься наповнювач, зазвичай гофрований картон або пінополістирол. Картон укладається у вигляді бджолиних стільників, що сприяє міцності конструкції. Каркас обшивається листами МДФ та обклеюється. Ці двері досить легкі, характеризуються малою звукоізоляцією.

Повнотілі двері складаються з набірного полотна - зі склеєних дерев'яних брусків (зазвичай сосни) або з каркасної конструкції, де наповнювачем є МДФ або ДСП. Зовні полотно обшивається МДФ та обклеюється шпоном. Ці двері добре зберігають тепло, мають непогану звукоізоляцію. Вага їх значно вища. Це дорожчий варіант.

Різноманітність моделей

Виробники пропонують великий вибір шпонованих дверей. За конструкцією вони можуть бути фільончастими, царговими або збірними, глухими або з різними вставками. Для просторих приміщень, наприклад, вітальні, підходять двостулкові двері.

  • Фільончасті двері складаються з дерев'яного каркасу, між брусками якого є вставки. Вони можуть бути дерев'яними, із МДФ, ДСП, скла. Фільончасті двері стійкі до деформації, довговічні, естетично привабливі. Завдяки масивному каркасу, вони досить важкі та дорожчі.

  • Царгові двері мають у своєму складі дві вертикальні напрямні, між якими розміщуються вставки з дерева, металу або скла. Царгові двері міцні та привабливі.
  • Збірні двері відрізняються тим, що всі елементи шпонуються окремо, а потім збираються в єдину конструкцію. Це дуже зручно, якщо надалі буде потрібна реставрація.
  • Ефектно виглядають двері зі скляними вставками. Скло може бути напівпрозорим, матовим, кольоровим, із орнаментом, триплекс. Скляні вставки можуть мати різні розміри та форму, бути прикрашеними ф'юзингом або фацетом. Можливе індивідуальне виготовлення дверей зі склінням за ескізами замовників.

Шпоновані двері виробляються в широкій гамі кольорів, що дозволяє підібрати вдалий варіант до будь-якого інтер'єру. Якщо приміщення невелике, доцільно звернути увагу до світлі двері: вони візуально розширюють простір. Для класичних стильових напрямків (класика, арт-деко) традиційно оптимальним варіантом вважається білий та близькі до нього кольори – ваніль, слонова кістка. Чорні двері зі скляними вставками добре поєднуються зі світло-сірими стінами; це чудовий вибір для сучасних стилів (хайтек, лофт, техно). Набирають популярності двері, пофарбовані поліуретановою емаллю. За бажанням замовника колір може бути будь-яким відповідно до колірного стандарту RAL (міжнародної системи відповідності кольорів).

Причини купити шпоновані двері

Завдяки тому, що шпон зберігає текстуру та малюнок дерева, двері, оброблені ним, відрізняються унікальністю та природністю. Вишукані та розкішні, вони надають приміщенню статусності та шляхетності. Різноманітність відтінків та текстур, найширший модельний ряд дають дизайнерам невичерпні можливості.

Шпоновані двері екологічні та безпечні, не виділяють токсичні речовини, не погіршують мікроклімат у приміщенні. Тому їх можна встановлювати у приміщеннях тривалого перебування – спальнях, дитячих, віталень.

Висока зносостійкість, міцність та довговічність, простота догляду та можливість реставрації роблять ці двері особливо привабливими для споживача. Шпоновані двері мало реагують на умови довкілля. Вони практично не вицвітають, проте вплив яскравого сонця може змінити відтінок шпону. Завдяки багатошаровому лаковому покриттю, двері зі шпону досить стійкі до впливу вологи та перепадів температур. Якісні двері виготовлені на сучасному обладнанні витримують вологість до 60% і можуть бути встановлені в будь-якому приміщенні в будинку.

Шпоновані двері, особливо повнотілі, добре утримують тепло і відрізняються гарною звукоізоляцією.

Ціна їх значно нижча за двері з масиву. Це особливо актуально, якщо необхідно придбати кілька дверей для всієї квартири чи будинку.

Правила вибору шпонованих дверей

Для вибору якісних шпонованих дверей необхідно звернутися до надійного перевіреного виробника, який давно працює в цьому сегменті і завоював гідну репутацію. Не зайвим буде поцікавитись установчою документацією, сертифікатами якості.

Звичайно, важливо, щоб двері відповідали інтер'єру, тому спочатку звертають увагу на дизайн. Коли модель обрана, її необхідно ретельно оглянути, звертаючи увагу на рисунок полотна. Він має бути чітким та оригінальним. Його розпливчастість свідчить використання неякісної деревини. На поверхні не повинно бути вм'ятин, тріщин і бульбашок, шпон – приклеєний міцно та акуратно, без ділянок відшаровування, залишків клею та задирки. Якщо є викривлення торця, значить, використовувалася погано просушена деревина, що може призвести до деформації дверей при експлуатації.

Бажано разом із дверима придбати дверну коробку та наличники. Добре, якщо всі вироби будуть від одного виробника.

При купівлі кількох дверей не соромтеся зв'язатися з виробником чи офіційним дилером. Можливо, вас потішать знижкою. Замовляти двері нестандартного розміру або за своїми ескізами також доцільно у виробника.

Handmadeidea.com.ua сподівається, що стаття виявиться вам корисною, і бажаємо успіху у виборі!

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *