Огляд тканин для обробки м'яких меблів

У багатьох меблевих салонах вибір варіантів оббивних тканин для диванів, крісел, стільців, банкеток – величезний. Часто пропонується до вибору більше сотні найменувань меблевих оббивних тканин різної якості, фактури та кольорів. Щоб орієнтуватися в цьому різноманітті та зуміти підібрати меблеву тканину, що має високий ступінь зносостійкості та міцності з необхідними гігієнічними показниками, необхідно мати уявлення про деякі особливості меблевих оббивних тканин та вміти самостійно їх визначати.

Різновиди

Меблева промисловість використовує в основному нижче перелічені типи оббивних тканин для диванів та інших м'яких меблів:

  • жаккард;
  • флок;
  • шеніл;
  • бавовна;
  • велюр;
  • мікрофібра;
  • синтетичне хутро;
  • стрейч;
  • плюш.

Якість та характеристика оббивної тканини залежить від ознак та відсоткового співвідношення натуральних та синтетичних ниток та волокон, що входять до складу будь-яких меблевих тканин. При замовленні тканини оптом зі складу для оббивки дивана або крісла, уточніть точний склад тканини у консультанта в салоні.

Властивості

Тканини з високим вмістом натуральних природних волокон лляні або бавовняні легко мнуться і запресовуються в складки, холодний шовк слизький при дотику. Меблеві тканини з натуральних волокон добре переносять термоуход (розгладжування праскою або чищення паропилососом) і зберігають початкову форму, не піддаючись усадці.

Синтетичні тканини не термостійкі – пропалюються та оплавляються під впливом щодо високих температур при обробці. Часто синтетичні чохли для диванів або матраців не зберігають початкову форму після прогладжування або обробки гарячою парою, але такі меблеві тканини більш стійкі до впливу на них засобів для очищення м'яких меблів з активними хімічними компонентами (хлор, атомний кисень, кислоти для виведення плям).

Всі синтетичні тканини міцніші за фізичного впливу і менше вицвітають від впливу прямого сонячного світла або побутових освітлювальних приладів, що випромінюють ультрафіолет.

Догляд

Рекомендації щодо догляду за меблевими оббивними тканинами повинні бути написані для кожного зразка продукції, що продається, і надаватися консультантами торгуючих організацій при виборі м'яких меблів. Меблеві тканини поділяються на категорії. Тканини вищої категорії мають кращі характеристики: зносостійкість, стійкість фарбування, водовідштовхувальні/пиловідштовхувальні властивості.

Оббивні тканини характеризується двома основними параметрами: якістю текстильного рішення та її щільністю щодо відпускної ціни виробника тканини.

Оббивні матеріали

При обтяжці матраца, дивана, узголів'я або боковин підлокітників біля кушеток – використовуються оббивні та покривні тканини. Тканини, що покривають матрац дивана і узголів'я кушетки, невидимі при експлуатації м'яких меблів, так як таким типом матерії як сатин і мішковина, обтягуються приховані пружинні блоки, що знаходяться всередині конструкції і закриті шарами оббивної тканини. Каркаси м'яких меблів (дивани, крісла, кушетки) покриті сатином.

Видиму поверхню диванів, кушеток, крісел або інших м'яких меблів покривають спеціальними оббивними тканинами, що несуть декоративну виставу в інтер'єр приміщення або того місця, куди будуть встановлені меблі. Для оббивки кутових диванів, великогабаритних кушеток або крісел використовують оббивні тканини різних типів в комбінації з декількох гармонійних по кольоровій гамі і орнаменту декоративних рішень.

 

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *