Енергоефективний будинок: як заощадити на нагріванні води за допомогою сонячних батарей

Використання енергії сонця – найперспективніший спосіб економії в Україні на даний момент. Нам пощастило, клімат практично на всій території країни дозволяє активно користуватися екологічними енергозберігаючими технологіями.

Геліосистеми для нагрівання води значно знижують витрати на утримання будинку. Це безпечний, ощадливий. екологічно чистий спосіб збирати та акумулювати ультрафіолетове випромінювання, перетворюючи його на електрику. Розбираємося, які різновиди систем бувають, як правильно підібрати відповідну, кому найвигідніше їх установка.

Основні типи геліосистем

На ринку України багато пропозицій щодо сонячної енергетики. Це новий, але вже досить популярний напрямок. Ми йдемо стопами європейців, і дуже успішно - частка природної енергії з кожним роком показує приріст.

Поштовх для популяризації такого способу забезпечити собі електрику дав зелений тариф, тобто можливість продавати державі за високою ціною надлишки своєї екологічно виробленої енергії. Виходить, першопрохідникам можна було не тільки швидше окупити вкладення системи, а й заробити.

Детальніше про ціни на геліосистеми для опалення будинку дізнайтесь за посиланням https://karno.ua/sistemy-solnechnogo-nagreva-vody/. Вартість залежить від типу сонячного колектора та його енергоємності.

До основних відносяться:

  • сезонні;
  • плоскі;
  • вакуумні.

Розглянемо кожен із них докладніше.

Сезонні колектори вважаються найпростішими та недорогими. У комплекті є все необхідне: бак для води, розведення труб. Вони працюють у той час, коли сонце найактивніше, тобто з весни до осені. Залежно від регіону період може розпочатися ще у квітні та закінчитися у жовтні–листопаді. Ідеально підходять для дач, приватних домоволодінь, невеликих пансіонатів.

Вакуумний і плоский типи колекторів працюють цілий рік. Це складніші механізми. Вони підходять не тільки для нагрівання води в душі, але і для системи опалення, теплої підлоги, басейну, теплиць та ін.

Окупність та сфера застосування

Найважливіше в системі будь-якого типу сам колектор для збору енергії та бак, де вона зберігається. Чим вища їхня якість, тим більше енергії ви отримаєте. Системи опалення оснащені електронними датчиками для «розумного» керування. Прилади слідкують за постійною підтримкою температури води та іншими процесами. Це також важливий параметр.

Не прагнете заощадити на геліосистемі – зниження витрат на електроенергію повністю виправдає дорогу покупку. Орієнтовні терміни окупності:

  • близько 5 років – для приватних домоволодінь;
  • до 3 років – для невеликих кафе, готелів;
  • 1 літній сезон (3-6 місяців) - для великих пансіонатів, баз відпочинку, готельних комплексів.

Навіть у північних частинах країни ККД геліосистеми становить щонайменше 75% рік. На півдні це і зовсім найкращий вибір. Окупність може збільшитися як мінімум на третину.

Handmadeidea.com.ua вважає, що задуматися про встановлення сонячних батарей варто не лише власникам дач та пансіонатів. На виробництвах будь-якого типу, у фермерських господарствах, теплицях, на автозаправках та у кафе, у басейнах і навіть у поліклініках це стане вигідним вкладенням.

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *