Терасна дошка – що це та де застосовується?

Натуральне дерево є екологічним красивим матеріалом. Однак за умови використання в умовах відкритого повітря значно знижується термін його служби. Сучасні технології дозволяють робити практичний варіант – терасну дошку. Цей новий у будівництві матеріал відрізняється масою позитивних характеристик, що підвищують експлуатаційні якості та розширюють сферу застосування.

Що таке терасна дошка?

Інші офіційні назви матеріалу – композитна дошка, паркет садовий, декінг ДПК (дошка з дерево-полімерного композиту).

Розшифровка абревіатури показує, що склад виробу включає два компоненти: подрібнену деревину твердих порід та високоякісні полімери. Співвідношення цих двох компонентів становить приблизно 70% та 30% відповідно. Дізнатися вартість та замовити можна на сайті офіційного дистриб'ютора terrasa-fasad.com.ua.

Як додаткові складові виступають лубриканти, пігменти, антиоксиданти, наповнювачі для захисту від ультрафіолету та підвищення міцності. Включення штучних добавок та спеціальна обробка роблять вироби несприйнятливими до вологості, перепадів температур, грибків та комах. Завдяки цим та іншим особливостям (жорсткості, довговічності, естетичності) терасна дошка має широкий спектр застосування. При цьому зустрічаються різновиди, що повністю складаються з деревного волокна.

На експлуатаційні характеристики позначаються також особливості внутрішньої та зовнішньої будови декінгу. На зовнішній стороні виробу мають канавки завглибшки близько 2 мм. Завдяки їм покриття менше ковзає при намоканні. При цьому загальна товщина дощок складає 5 см.

Сфера використання

Композитна дошка затребувана при будівництві та обробці об'єктів, що зазнають змінного або постійного впливу несприятливих факторів, але вимагають при цьому високої естетики.

Композитний матеріал використовують при будівництві:

  • Відкритих веранд, альтанок, терас;
  • Ганки та сходів;
  • Балконів та лоджій у квартирах;
  • Садових доріжок, патіо, містків;
  • Причалів та пірсів;
  • Палуби кораблів, катерів;
  • Майданчиків кафе, естради;
  • Лазні, фінської сауни;
  • Спа-салонів, басейнів.

Ультрафіолет, високі та низькі температури, вітер, атмосферні опади, механічне навантаження – це значною мірою впливає на відкриті поверхні. Саме тому до матеріалу, що використовується для настилу, висуваються підвищені вимоги. Терасна дошка чудово справляється з поставленими завданнями.

Можна монтувати декінг і в приміщеннях. В умовах закритої веранди або лоджії такий настил можна класти поверх теплої підлоги. Матеріал ефективно проводить тепло та створює комфортні умови.

За всіх своїх переваг цей матеріал не є абсолютно універсальним. Його застосування має певні обмеження. Небажано вибирати терасну дошку для закритих сирих приміщень, які відчувають нестачу сонячного світла та вентиляції. У таких умовах високий ризик появи пліснявих грибків.

Особливості монтажу

На практиці застосовують два способи укладання декінгу: відкритий та закритий. При першому варіанті монтажу дошки фіксують до лагав з лицьового боку шурупами, що мають антикорозійне покриття. При закритому типі виробу кріплять спеціальні кліпси, які дозволяють приховати кріплення.

На вирівняний бетонний майданчик, що має невеликий ухил для стоку води (1-2 градуси), встановлюють лаги. Відстань між ними коригується згідно з навантаженням і може становити від 250 до 400 мм. Після підготовки каркаса приступають безпосередньо до монтажу декінгу.

Терасна дошка користується все більшою популярністю в ландшафтному дизайні та будівництві. Завдяки високій якості вона має широкий спектр застосування. Садовий паркет вигідно використовувати у тих місцях, де інші матеріали не справляються із навантаженням. При цьому цінується й естетичний ефект, що дає покриття.

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *