Підвісні ліжка в інтер'єрі

Підвісні ліжка - не новий, але актуальний напрямок в дизайні інтер'єру спальні. Хоча підвісні ліжка у нас більше асоціюються з відпочинком на свіжому повітрі, в саду або на веранді, їхнє використання в інтер'єрі цілком виправдане. Завдяки різноманітності варіантів конструкції, такі ліжка можна встановити у будь-якому приміщенні. Пропонуємо ознайомитися з видами підвісних ліжок, особливостями їх кріплення та прикладами використання в інтер'єрах різних стилів.

Зміст:

  1. Переваги та недоліки підвісних ліжок
  2. Види кріплень
  3. Стилі інтер'єру та підвісне ліжко

Підвісні ліжка: переваги та недоліки

Переваги. У ліжок підвісного типу немає ніжок, вони ніби парять на підлогу. Відповідно, в інтер'єрі кімнати створюється відчуття легкості, легкості, світла та простору, звичайно, якщо інші предмети меблів не захаращують простір. Підняте ліжко дає можливість розвернутися повною мірою, оформляючи підлогу. Можна втілити будь-які дизайнерські рішення, покласти оригінальні килимові покриття без необхідності враховувати ліжко у дизайні підлоги. Простір під ліжком можна корисно використовувати для зберігання речей у гарних коробках або ящиках, але варто пам'ятати, що таким чином ви нівелюєте ефект невагомості та простору. І, нарешті, підвісне ліжко – дуже оригінальний варіант спальних меблів, що безсумнівно прикрасить інтер'єр.

Недоліки. До головної вади підвісних ліжок можна віднести порівняльну складність монтажу. На відміну від стаціонарних ліжок, у підвісних дуже важливим моментом є кріплення до стелі або стіни. Неправильно виконане кріплення може призвести до падіння всієї конструкції, псування стіни або стелі, а також травми сплячого. Незважаючи на те, що ліжко візуально розвантажує простір, воно зовсім не заощаджує місце, в деяких випадках навіть навпаки, адже ви не зможете повноцінно використовувати простір під ліжком для зберігання постільної білизни, ковдр та інших речей. І робити вологе прибирання доведеться набагато частіше, тому що пил і сміття під висить ліжком будуть дуже добре видно.

Як до переваг, так і до недоліків можна віднести те, що багато моделей підвісних розгойдуються за будь-якого руху. Комусь це може подобається, а когось — заколисувати. Якщо Вам не до душі рухливість ліжка, вибирайте підвісні ліжка з жорстким кріпленням або стандартні стаціонарні моделі.

Види кріплень

Найголовніше в підвісному ліжку - правильне і надійне кріплення, яке витримає вагу ліжка і людей, що спитають на ній. Дуже важлива міцність поверхні кріплення, тобто в стіну з гіпсокартону або на тонку декоративну стельову балку масивне підвісне ліжко монтувати не можна.

Стельове кріплення підвісних ліжок

Найпоширеніший варіант кріплення підвісного ліжка - стельовий. Такий спосіб нагадує гойдалки або підвісні садові меблі. При проектуванні стельового кріплення важливо розрахувати навантаження, яке нестиме конструкція. Зазвичай для цього використовуються міцні анкери із металевих сплавів, вмонтовані в стелю. Потім на анкери вішають канати, троси або ланцюги, які пропускають через отвори в кутах основи ліжка та закріплюють із зворотного боку. При такому способі кріплення ліжко розгойдуватиметься.

підвісне ліжко стельовий вигляд кріплення

Ліжко на тросах або канатах можна однією стороною просто притулити до стіни, тоді хитатися буде менше. Щоб підстава ліжка не подряпала стіну, можна на одну з поверхонь, що стикаються, прикріпити шматок повсті.

підвісне ліжко в інтер'єрі скандинавського стилю

Щоб запобігти розгойдування, можна використовувати замість тросів або канатів статичні конструкції, наприклад, металеві жердини або перекладини. У такому випадку кріплення до стелі роблять не через анкери, а за допомогою куточків або круглих конструкцій кріплення.

стельове кріплення підвісних ліжок

Також розгойдування відсутнє при комбінованому або настінному кріпленні підвісних ліжок, про що йтиметься далі.

Кріплення ліжок до стіни

По-справжньому ефектно підвісне ліжко виглядає у варіанті кріплення до стіни, коли створюється ефект ширяння над підлогою, так як не видно точок кріплення. Такі ліжка так і називаються — ширяючі (іноді плаваючі). Кріплення до однієї стіни в чистому вигляді використовується досить рідко через складність монтажу несучої конструкції.

ліжко, що ширяє в стилі мінімалізму

Набагато простіше встановити підвісне ліжко, маючи дві площини опори, наприклад у кутку між двома стінами. Тут застосовуються потужні куточки або балки, що виконують роль полички-підтримки для ліжка. Найчастіше дизайнери вдаються до невеликої хитрості — ліжка, що парять, кріпляться до стіни і мають одну практично непомітну ніжку, розташовану посередині основи ліжка.

імітація підвісного ліжка

Іноді підтримуючі ніжки роблять із прозорих пластикових панелей, щоб досягти ефекту невагомості.

імітація підвісного ліжка з прозорими ніжками

Ще використовується кріплення підвісного ліжка на прикладі верхніх полиць у поїзді. Зазвичай так оформляють дитячі кімнати із двоярусними ліжками.

два підвісні ліжка в дитячій кімнаті

Комбіноване кріплення підвісних ліжок

Комбіноване кріплення підвісних ліжок передбачає поєднання кріплень до стелі, стіни або підлоги. Такий спосіб найбільш надійний, усуває розгойдування та може застосовуватись у дитячих кімнатах. Наприклад, канати або ланцюги пропустити через отвори основи ліжка, натягнути та закріпити через анкери, вмонтовані в підлогу. Або анкер, закріплений у підлозі, розміщено під центром ліжка.

підвісне ліжко - кріплення до підлоги та стелі

Або підвішене до стелі ліжко однією стороною додатково кріпиться до стіни.

біла спальня з підвісним ліжком

А ось цікавий варіант комбінованого кріплення, де точкою опори служить широке підвіконня або екран для радіатора.

комбінований варіант кріплення підвісного ліжка

Стилі інтер'єру та підвісні ліжка

Підвісні ліжка можна гармонійно вписати практично в будь-який стиль інтер'єру завдяки різноманітності дизайну та конфігурацій.

Дерев'яні ліжка з канатами будуть доречні в інтер'єрі скандинавського або еко стилю, лофта або кантрі, де є обробка з натуральних матеріалів. Ланцюги та грубо оброблене дерево чудово підійдуть для сучасної спальні в стилі індастріал або лофт. Для спальні в стилі хай-тек багато хто вибирає ліжка, що парять.

Пропонуємо подивитися в галереї різні приклади інтер'єрів з підвісними або ліжками, що парять.

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *