Печурк в інтер'єрі: клаптевий стиль

Яскравий та різнобарвний стиль пэчворк в інтер'єрі не втрачає актуальності вже багато років. Назва стилю походить від англійського слова «patchwork», що перекладається як «зроблене з клаптів». У наших широтах це декоративно-ужиткове мистецтво так і називається — клаптикове шиття.

По суті, печворк - це техніка з'єднання геометрично правильних, різнокольорових клаптів різної тканини в єдине полотно, з якого потім можна робити покривала, килими, штори, сумки, одяг та інші аксесуари як для інтер'єру, так і для власного гардеробу.

яскраві дивани в стилі печворк в інтер'єрі

Печворк в інтер'єрі розглядається ширше, ніж використання клаптевих покривал і подушок як декор. В інтер'єрі можна оформляти поверхню стін, стелі та підлоги різними за фактурою та розміром клаптями матерії або ж використовувати великі полотна. Крім того, допускається застосування плитки, лінолеуму, шпалер, оббивки меблів з малюнком, стилізованим під печворк.

інтер'єр вітальні в стилі лоскутного шиття

Варто лише згадати про інтер'єр у стилі пэчворк, багато хто відразу уявляє собі приміщення в такому простоватому сільському стилі. Насправді, ця техніка чудово підходить для декору інтер'єрів у скандинавському стилі, прованс, кантрі, але при вмілому використанні окремих елементів пэчворку можна цікаво прикрасити і кімнати у стилі ганьби-тік, суворої класики чи мінімалізму.

Потрібно пам'ятати, що будь-який клаптевий аксесуар привертатиме увагу і стане яскравим акцентом обстановки, тому слід вчасно зупинитися і не перевантажити інтер'єр буйством фарб та фактур. Залежно від колірного рішення, фактури та розміру клаптевих деталей, можна створити експресивний або, навпаки, ніжний інтер'єр.

Текстильні аксесуари пэчворк в інтер'єрі

Насамперед печворк — це тканина. Широта використання техніки клаптевого шиття вражає. Ви можете своїми руками зробити покривала та наволочки, скатертини та серветки, килими та штори, чохли для м'яких меблів та панно на стіну. Почніть з невеликих деталей, наприклад, кілька декоративних подушок і невеликий килимок поруч із диваном. Потім, якщо Вас нічого не бентежить, можна рухатися далі, прикрашаючи інтер'єр іншими деталями, зшитими в техніці печворк.

аксесуари в стилі печворк в інтер'єрі дитячої

На кухні ви можете покласти невеликі подушечки на стільці, а також використовувати прихватки, рушники та серветки, пошиті в техніці шиття.

 подушки пэчворк на стільцяхпокривало печворк у спальні постільна білизна - клаптикове шиття аксесуари пэчворк в інтер'єрі скандинавського стилю

деталі пэчворк в інтер'єрі декоративні подушки пэчворк в інтер'єрі вітальні квілт в інтер'єрі печворк в інтер'єрі спальні стиль пэчворк в інтер'єрі дитячої кімнати

Меблі в стилі печворк

Меблі в стилі пэчворк виглядають дуже ефектно, яскраво та святково. Клаптеві крісла та дивани будуть чудово виглядати не тільки у вітальні, а й у спальні і навіть у дитячій кімнаті. Шматкове шиття в оббивці м'яких меблів - улюблена тема багатьох дизайнерів. Але не обов'язково витрачати величезну суму грошей на предмети брендових колекцій.

 диван та подушки пэчворк

Можна пошити своїми руками або відразу чохли в клаптиковій техніці, або велике полотно, з якого вже потім кроїти деталі оббивки. Якщо пошити повноцінні чохли складно, тоді можна зробити прості покривала на спинку та сидіння або прикрасити меблі маленькими клаптевими подушечками.

диван печворк в інтер'єрі вітальні крісла в інтер'єрі печворк  крісло в стилі лоскутного шиття крісло в стилі пэчворк стільці в стилі печворк

меблі в стилі пэчворк

Підлога печворк в інтер'єрі

Квітчастий клаптевий палас або килимок оживить навіть самий сірий і безликий інтер'єр. Для створення килима в стилі пэчворк краще використовувати щільну тканину або нашити легкі клапті на основу.

килим у стилі печворк із джинсів

Можна використовувати старий одяг – пальто, джинси та вовняні речі. До речі, якщо зібрати у друзів та знайомих старі половики та килими, то з нарізаних клаптів можна пошити новий килим у техніці клаптевого шиття!

килим клаптикове шиття зі старих килимів килим печворк в інтер'єрі вітальні килим, стилізований під клаптикове шиття

килим у стилі клаптевого шиття

Виробники керамічної плитки для підлоги також часто використовують тему пэчворк у своїх колекціях. Можна навіть самостійно створити візерунок, що нагадує клаптикове шиття, з різномастної плитки або шматків різнобарвного лінолеуму.

декор підлоги плиткою в стилі печворк  підлога в стилі печворк в інтер'єрі  підлога з плитки в стилі печворк плитка в стилі печворк для ванної

Стіни печворк

Для декору стінок можна використовувати як ткані полотна, так і плитку або шпалери. Вважається, що тканинна оббивка стін збирає багато пилу, але якщо регулярно його чистити пилососом, то проблем зі здоров'ям чи алергією виникнути не повинно. Спробуйте обтягнути полотном із клаптів узголів'я ліжка або поверхню стіни в ніші, помістіть клаптикове шиття в раму і повісити як картину. Таке оформлення стін перетворить нудний інтер'єр у яскравий вибух кольору! Тканину на стінах доречно використовувати у спальні, дитячій чи вітальні.

 узголів'я ліжка Пічворк в інтер'єрі спальні

стіна в стилі печворк  стіна печворк в інтер'єрі дитячої

Не обов'язково використовувати тканину, пэчворк можна зробити своїми руками зі шматків шпалер або керамічної плитки. Плитка чудово виглядатиме у ванній кімнаті або на кухні, підтримуючи загальний стиль пэчворк в інтер'єрі квартири.

 мозаїчний фартух на кухні в стилі печворк

Можна покрити клаптевим візерунком всю поверхню стіни, але дуже стильно і гармонійно виглядатиме плитковий фартух над плитою і робочою поверхнею на кухні або частину стіни у ванній.

плитка на стіні печворк в інтер'єрі кухні плитка у ванній печворк

Виробники шпалер випускають вже готові шпалери в стилі клаптиків, але ви можете зробити таке оформлення стін і самостійно.

стіна в стилі печворк з різних шпалер шпалери в стилі пэчворк в інтер'єрі

Для декоративного оформлення стель стиль печворк використовується вкрай рідко. Все ж квітчасті яскраві візерунки на стелі часто недоречні. Але у певних інтер'єрах таке дизайнерське рішення може виглядати гармонійно.

клаптиків шпалери на стіні в стилі печворк

Печворк в інтер'єрі - чудовий спосіб наповнити будинок радістю та фарбами. Створюйте своїми руками, і нехай фотографії інтер'єрів подарують Вам натхнення!

Зберегти та поділитися:


Читайте також:

Думки 2 про “Пэчворк в интерьере: лоскутный стиль”

  1. Дмитрий

    Зацікавило дизайнерське рішення.

  2. Александр

    Рішення справді добре, вперше дізнався про нього

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *